Raziskovalni projekti

Obvestila

Uživajte poletje, vrnemo se jeseni. Cool

S projektom MAHEPA korak bližje letenju z inovativnimi hibridno - električnimi letali

mahepa

24. in 25. oktobra 2017 je na sedežu podjetja Compact Dynamics v Starnbergu potekalo drugo plenarno zasedanje projekta MAHEPA, kjer je tekla razprava o razvoju modularne hibridno-električne pogonske konstrukcije za letala ter o nadaljnem oblikovanju pogonskih sistemov in njihovih sestavnih delov.

Projektni partnerji projekta MAHEPA so se ponovno zbrali, tokrat v Starnbergu (Nemčija), na sedežu podjetja Compact Dynamics, kjer so si med drugim ogledali tudi industrijske objekte in prostore podjetja Compact Dynamics, v katerih poteka maloserijska proizvodnja, projektiranje in razvoj inovativnih električnih pogonov.

Splošni cilj projekta MAHEPA je premostitev vrzeli med raziskavami in proizvodnjo nizko-emisijskih pogonskih tehnologij, in s tem doseganje okoljskih ciljev na področju letalstva do leta 2050. Po šestih mesecih intenzivnega raziskovalnega dela in dragocenega doprinosa študentov, ki so sodelovali na ustvarjalnem maratonu - Hackathon, je konceptualni okvir modularne arhitekture za letala na hibridno električni pogon vse bližje realizaciji. Partnerji so razpravljali o najnovejših dosežkih pri svojem delu in se dogovorili o ukrepih, potrebnih za dokončanje koncepta modularne hibridno-električne pogonske konstrukcije.

V prihodnjih mesecih bodo partnerji tako iz industrijskih podjetij, kakor tudi iz raziskovalnih ustanov, podrobneje opredelili sestavne dele pogonskega sklopa in jih umestili v dve različici hibridno-električne pogonske konstrukcije. V prvi različici hibridno-električne pogonske konstrukcije, bo energijo proizvajal motor z notranjim zgorevanjem, medtem ko v drugi vodikove celice. Partnerji so srečanje zaključili z izmenjavo dragocenih dosežkov in z vzpostavitvijo trdnega akcijskega načrta za prihodnje raziskovalne in razvojne dejavnosti. Po številnih urah raziskovalnega dela je projekt MAHEPA korak bližje implementaciji inovativnega hibridno-električnega letala.

 

Prijava uporabnika